Jelajah Hayati Kegungan Islam di Negeri Terengganu

BATU BERSURAT TERENGGANU

MEMORIAL BATU BERSURAT TERENGGANU,KAMPUNG BULUH, KUALA BERANG, TERENGGANU

Batu Bersurat Terengganu yang bertarikh 4 Rejab 702 H, bersamaan dengan hari Jumaat, 22 Februari 1303. Islam telah smapai ke Negeri Terengganu lebih awal dari Istanbul, Turkiye.

Batu Bersurat Terengganu telah dijumpai di kawasan Padang Tara, di tepi Sungai Tersat/Tara, di Kampong Buloh, Kuala Berang, Hulu Terengganu,Terengganu pada tahun 1903

Catatan yang terkandung pada Batu Bersurat ini menyebut Islam sebagai agama rasmi dan menerangkan hukum-hukum Islam tentang maksiat dan segala kemungkaran. Catatan ini dipercayai sebagai bukti kedatangan agama di Terengganu pada tahun 1303. Batu Bersurat ini disimpan di Istana Sultan Terengganu sebelum di pindahkan ke Arkib Negara pada tahun 60-an.

Kini anda boleh jelajah masjid dan surau di seluruh Negeri Terengganu untuk terus menghayati keagungan islam yang bermula sejak zaman silam.

SEMOGA ISLAM TERUS BERCAHAYA MENAUNGI  NEGERI TERENGGANU DARUL IMAN!

MASJID-MASJID YANG WAJIB ANDA KUNJUNGI DI TERENGGANU UNTUK SOLAT JEMAAH & DENGAR KULIAH

PERIGI BERSEJARAH BATU RAKIT TAHUN 1345 HIJRAH - KG MENGABANG KAPAL, PANTAI BATU RAKIT,KUALA TERENGGANU

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus (UAI)

Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus,Jadual Kuliah Ustaz Azhar Idrus Tahun 2024,Jadual Kuliah UAI Ustaz Azhar Idrus,Jadual Kuliyah Ustaz Azhar Idrus,jadual ceramah Ustaz Azhar Idrus bulan februari 2024
Scroll to Top